Hvorfor skal jeg få tjekket mit hjem for radon?

14 februar 2020 Astrid Pedersen
Hvorfor skal jeg få tjekket mit hjem for radon?

Måske har du hørt eller læst om radon i bolig magasiner på nettet, eller set indslag i nyhederne på tv angående radon. Der er nemlig særligt fokus på forekomsten af radon i private hjem i disse dage. Efter at det er blevet moderne med etplans huse, og disse samtidig er tættere end nogen sinde før, er der målt radon forekomster, som overstiger de fastsatte grænse værdier, i mange enfamilie huse i Danmark.

Radon er dokumenteret den næst hyppigste årsag til alle tilfælde af lungekræft i Danmark, og under mistanke for at være medvirkende årsag til leukæmi hos spædbørn. Derfor giver det mening at foretage en radon måling, således at du kan få vished for om radon niveauet i dit hjem er acceptabelt.

Hvad er radon, og hvordan måler man det?

Radon er en radioaktiv og giftig gas, som opstår, når grundstoffet radium henfalder. Radium forekommer helt naturligt i undergrunden, så det samme gør sig gældende for radon. Gas stiger som bekendt opad – og i tilfældet radon bliver gassen hjulpet ekstra på vej af den vakuum effekt, som opstår som konsekvens af forskellen på den indendørs og udendørs temperatur.

Radon trænger ind i boligen via revner og sprækker i fundamentet. I boliger med kælder vil man kunne fortrinsvis kunne spore radon i kælderen, hvor boliger, hvis fundament er beliggende direkte på jorden, får radon ind i beboelses rum så som stuer og soveværelser. Radon forekommer i størst koncentration i det østlige Danmark, hvor grundfjeldet ligger tættest på overfladen. Det vestlige Jylland er med sin sandede grund knap så hårdt ramt. Radon måles ved hjælp af særlige radon målebokse, som opstilles rundt omkring i boligen.

Du kan få mere at vide om radon måling på https://www.radonhuset.dk/, hvor du samtidig kan erhverve disse radon målebokse – og eventuelt bestille en professionel vurdering.

Flere Nyheder